• Agrozone

Een jaar van steeds beter gietwater!

Er is in 2019 veel gebeurd op het gebied van waterkwaliteit. Niet alleen de sloten om onze bedrijven worden steeds schoner. Ook het gietwater krijgt steeds meer de aandacht die het verdient! We kijken terug op een jaar waarin de lat hoger is gelegd. Water mag tenslotte niet zomaar meer geloosd worden en zodoende zijn er veel tuinders geweest die het water dan ook zo goed mogelijk willen houden binnen hun bedrijf. Dit leverde, naast een lager verlies van meststoffen, ook nog eens gezondere planten en daarmee een betere oogst op!


2019 was ook het jaar van waar er op het gebied van vollegronds-teelten zoals Chrysant een hoop werk is verricht. Ook voor water dat door honderden liters grond per vierkante meter loopt is het dus mogelijk om veilig het water te kunnen hergebruiken. Ook in andere teelten waar hergebruik van water moeilijk leek, zoals bijvoorbeeld Orchidee, zijn successen behaald in de teelt en met het besparen op meststoffen.


Ook opkweekbedrijven hebben dit jaar veel aandacht gehad voor de waterkwaliteit. Met eb/vloed systemen gaat er een groot volume water rond in een teeltbedrijf. Dit betekend dat er ook een groot volume water behandeld moet worden. Aandacht voor de waterkwaliteit in deze systemen geeft ook een zeer goed resultaat in de kwaliteit van de teelt. Een goede start voor de plant is essentieel voor een goed teeltjaar.


Verschil in wortelontwikkeling van onbehandeld (links) en behandeld (rechts) water


Het is een jaar geweest met veel aandacht voor het zuurstofniveau in het gietwater, met name in groenteteelten. In dit jaar zijn we samen met telers ook op zoek gegaan naar de oorzaak van het soms lage zuurstofniveau. Wat bleek: vervuilde plekken binnen een watersysteem vreten zuurstof, waardoor het water zuurstofarm bij de plant komt. Hier zijn we mee aan de slag gegaan. Niet alleen zuurstof toevoegen, maar de oorzaak van het probleem aanpakken! Voor telers in binnen- en buitenland hebben we het hele watersysteem in kaart gebracht en hebben we de waterkwaliteit vervolgens kunnen verbeteren.


Met het oog op de toekomst zijn we samen met onze partners ook naar oplossingen voor andere watersystemen gaan kijken. Door samenwerking tussen telers, teeltadviseurs, installateurs en leveranciers komen we tot oplossingen! Ook voor de uitdagingen van morgen.


Die samenwerkingen hebben we in 2019 opgezocht en opgedane kennis hebben we weer met de markt gedeeld tijdens ons Ozon Event in oktober. Onze wens voor 2020 en de verdere toekomst is dat iedereen het meeste uit zijn teelt haalt.


Wij zullen ons steentje daaraan bij blijven dragen door het leveren van de hoogste kwaliteit gietwater. Schoon en vol met zuurstof!


Agrozone wil iedereen van harte bedanken voor de prettige samenwerking het afgelopen jaar!51 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven