• Agrozone

Plantenkwekerij Gipmans kiest voor Ozon

Onlangs heeft Codema Systems Group de installatie en ingebruikstelling van de omvangrijke ozonontsmetter bij het in 1971 opgerichte Gipmans Planten in Venlo afgerond.


Gipmans Planten is een innovatief familiebedrijf dat zich bezighoudt met de opkweek van groenteplanten en kruiden. Om het jonge plantmateriaal maximaal af te schermen van virussen, bacteriën en schimmels, kiest men er bewust voor om het water in het laatste stadium, voordat het de planten bereikt, te ontsmetten. Daarvoor is een krachtige ontsmettingsinstallatie nodig. De Aquazone, geproduceerd door Agrozone, ontsmet efficiënt en snel gemakkelijk 100 m3 water per uur. Een installatie van deze omvang behoort niet tot de standaard en is daarmee behoorlijk uniek in de tuinbouw.


Natuurvriendelijk

De gevolgen van schade door een mogelijke besmetting is enorm. Het is daarom essentieel om een gedegen ontsmetting uit te voeren op al het water dat naar de planten toegaat. Ozon is een natuurvriendelijke manier om water te ontsmetten en te zuiveren. Het ontsmet water door het oplossen van het natuurlijke gas ozon. Na reactie met de vervuiling valt ozon terug naar zuurstof.

Doing well by Doing Good

De missie van Gipmans Planten is ‘Doing well by Doing Good’. Niet méér, maar juist meerwaarde creëren. Het is hun doel om (naast de 100% biologisch opgekweekte kruiden) planten duurzaam, met respect voor mens, plant en milieu te produceren. Voor deze verduurzaming onderzoekt Gipmans Planten hoe het de gewassen met een minimaal gebruik van energie, water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen sterk en weerbaar kan laten groeien. De natuurvriendelijke ozonontsmetting past hier goed in.207 weergaven0 opmerkingen