Ozon en indoor farming: de meest duurzame oplossing

Indoor farming is een concept waarbij het gehele jaar door, onafhankelijk van ecologische omstandigheden, voedsel geproduceerd kan worden. Duurzaamheid staat bij indoor farming centraal. Jaarlijks exporteert de Nederlandse AGF (Aardappel, Groente, Fruit)-industrie miljoenen tonnen voedsel naar buitenlandse markten. Daarnaast importeert Nederland jaarlijks miljoenen tonnen voedsel voor de eigen markt en doorvoer naar het buitenland. Die vele transporten zijn zeer zeker niet duurzaam. Het concept indoor farming stimuleert ondernemers de lokale markt te voorzien van voedsel en dat het gehele jaarrond.

Indoor farming
Wat is de kwaliteit van uw watersysteem?
Doe de waterscan
Kosten-besparing gerealiseerd

Ozon: essentieel voor duurzaam indoor farming

Als een bedrijf jaarrond wil kunnen produceren, moet alles gestroomlijnd gaan. Dat houdt in een goede hygiëne binnen uw gehele bedrijf, zowel in het water als in de lucht, noodzakelijk is. Het natuurlijke gas ozon (O₃) biedt beiden: het is een zeer doeltreffend middel om uw water te zuiveren en uw lucht te behandelen.

Ozon is zeer duurzaam

Toen Agrozone enkele jaren geleden ging testen met ozon (O₃), was men sceptisch. Hoe zou ozon een steentje bijdragen aan de kwaliteit en reductie van teelt uitval binnen uw bedrijf? Inmiddels weten we dat ozon dé manier is om uw water en lucht te zuiveren, zodat u meer vat krijgt op de verschillende teeltsystemen. We weten allemaal dat een gezonder en vitaler gewas uw meer rust en zekerheid geeft binnen uw bedrijf.

Indoor farming
Indoor farming

Ozonoplossingen in uw indoor farm toepassing

De water- en/of luchtzuivering van uw indoor farm gebeurt als volgt:

  1. In een ruimte plaatsen we een installatie met een zuurstofconsentrator - en ozongenerator.
  2. Middels een compressor wordt perslucht geleverd aan de installatie waar middels de zuurstofgenerator pure zuurstof (O2) wordt gemaakt.
  3. De zuurstof wordt naar de ozongenerator gevoerd waar een extra zuurstofatoom aan het zuurstof wordt toegevoegd, waardoor ozon (O3) ontstaat.
  4. We voegen ozon toe aan het te behandelen water en/of lucht.
  5. Aangekomen in het water en/of lucht, wil de ozonmolecuul zich zo snel mogelijk omzetten naar een zuurstofmolecuul. Dit zorgt voor oxidatie en dat zuivert het water en/of lucht.

Ozon biedt een extra voordeel

Wat ozon onderscheidt van andere zuiveringstechnieken, is dat ozon het voedingswater verrijkt met zuurstofmoleculen. Hoewel er nog getest wordt, zijn de eerste resultaten van Agrozone en de WUR (Wageningen University & Research) veelbelovend. In een proefkas zag men dat de opbrengst van een gewas toenam door het gebruik van ozon. Het kan nog enkele jaren duren voor we met zekerheid kunnen zeggen dat ozon zorgt voor meer opbrengst uit gewassen, maar het tussenrapport is veelbelovend.

Meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen?
Maak een afspraak

Neem contact met ons op

Vragen en uitdagingen voor verbetering van uw bedrijf? Vraag onze adviseurs voor uw betreffende sector!

Liever direct contact? Bel dan naar +31 88 422 82 22.
Bedankt voor uw bericht!
Oops! Something went wrong while submitting the form.